Julehilsen fra formanden

Kære alle frivillige & medlemmer

Det er vildt at tænke på, at vi for blot 9 måneder siden var lukket inde i corona-tidens sidste krampetrækninger. Det føles faktisk som om, det er længere siden. Lige så hurtige og fantastisk dygtige idrættens frivillige var til at omstille sig til corona-begrænsninger, lige så hurtige har vi været til at komme videre og genoptage alle vore mange sociale og idrætslige aktiviteter – fremragende!

Corona-tiden skubbede til en trist tendens med et stigende antal af børn og unge, der har trivselsproblemer. Her tilbyder idrætten nogle helt særlige rammer for fællesskaber og bevægelsesaktiviteter, og det er veldokumenteret, at idræt ”er god medicin” for alle borgere. Jeg ved, at alle vores foreninger rækker hånden ud til alle borgere uanset trivsel, alder og andre faktorer. Jeg ved, at I yder en kæmpe indsats og inviterer alle, der har lyst til at samles om netop jeres idrætsaktiviteter – og det skal I have en KÆMPE tak for.

Samtidig med coronaens tilbagetrækning, så udbrød der krig i Ukraine. Krigen har skabt ulykke og bekymring bredt over Europa. På det meget konkrete foreningsniveau i Viborg Kommune er jeg voldsomt imponeret over den måde, som alle vore foreninger har budt sig til på. Vores Ukrainske gæster er blevet modtaget med åbne arme. Børn og voksne er nærmest blevet ”krammet” ind i det danske foreningsliv, og på den måde har vi været med til at give små fredfyldte øer med idrætsaktivitet og glæde for et folk i krise. Tusind tak for det – og hvor er det skønt at konstatere, at idrætten er et universalt sprog fyldt med næstekærlighed.

En anden følge af krigen er stigende energipriser og inflation. Det påvirker også idrætten. Byrådet har glædeligvis bevilliget ekstra midler til hallerne, og i forbindelse med afregning af lokaletilskud vil sagen tilsvarende blive genbesøget for klubhuse. Det løser en del af problematikken, men de fleste foreninger vil have behov for yderligere indtægter via fx øgede kontingentindtægter, sponsorstøtte, indsamlinger, arbejdsdage eller andre aktiviteter. Skulle I opleve medlemmer, som kommer i klemme i denne tid, så vil jeg særligt henvise til vores 19 fondsvenner i Børnenes Ven – de står klar til at hjælpe børn og unge med støtte til kontingent, udstyr og lignende, så vi kan fastholde alle i foreningslivet.

Samarbejde er en klassisk dyd for foreningsidrætten. Og en af mine helt store glæder i 2022 har været det stærke samarbejde i idrætten i vores kommune. Fx via massiv opbakning til de idrætsfaglige netværk. Netværkene har blandt andet arbejdet med Pulsåret, der banker afsted og mere end 5500 skoleelever har mødt et mangfoldigt udvalg af idrætter leveret af 75 forskellige foreninger. Fornemt! Et andet eksempel er talentklubbernes samarbejde via Viborg Elite, hvor et stærkt college vokser frem og mange unge talenter får tillid på højeste niveau.

Solhverv venter ret forude onsdag d. 21. december. Det betyder lysere tider – og lad bare solen skinne på idrættens frivillige. I fortjener alle solstråler, medvind og kærlige julekram.

Nyd en velfortjent julepause. Vi ses i 2023.

Glædelig jul & godt nytår.