Læserbrev: De frivillige gør foreningerne bæredygtige

Uden frivillige ingen foreninger. Uden frivillige ville foreninger blive drevet som forretninger, og deres tilbud se meget anderledes ud og prisen unægtelig være en helt anden.

Foreningerne har brug for de frivillige og mange frivillige har brug for foreningerne. Det har i en årrække været en stigende udfordring for foreningerne at rekruttere og fastholde de frivillige. Men med målrettet indsats formåede de fleste foreninger at skaffe det antal frivillige ledere, trænere og forældre, der var nødvendige for at sikre driften.

Så kom Corona og al foreningsaktivitet blev sat i stå. Dette kan vise sig ikke kun at være en økonomisk udfordring for foreningerne. For hvad er en bæredygtig forening? Man kunne påstå det er en forening med en sund økonomi (bare så det løber rundt og med lidt opsparing). Nogle ville sige det er en forening med fokus på miljøet (fx via renovering af klubhuse med driftsbesparelser i sigte, men som også gavner miljøet). Men ordet bæredygtig betyder vedvarende eller langtidsholdbar – og uden frivillige er en forening næppe det. Det danske foreningsliv har både en kæmpe social funktion og en sundhedsmæssig funktion. De danske foreninger er i den grad med til at sikre et socialt bæredygtigt samfund og understøtte et økonomisk bæredygtigt samfund ved at sikre alle mulighed for kvalitets motion og socialt samvær. Men uden de frivillige, kan vi ikke få hverken den ene eller den anden bæredygtighed. Uden de frivillige, ingen foreninger.

Foreningerne er bekymrede. Bekymrede for at ikke alle frivillige vender tilbage efter Corona nedlukning. Årsagerne kan være flere – de er stoppet med at træne, deres børn er stoppet med at træne, de har fået en anden interesse, de har mistet lysten til foreningsarbejde mm. Men uanset grunden, så er det en stor udfordring for foreningerne, hvis ikke de kan skaffe frivillige nok – der er jo også et økonomisk hængeparti der skal indhentes – det kræver kræfter, det kræver indsats, det kræver frivillige.

Derfor er det nu, om muligt, endnu vigtigere at ”Viborg kommune er det bedste sted at være frivillig”. Vi skal støtte foreningerne, ikke kun økonomisk, men også med at rekruttere og fastholde de frivillige. Det er den eneste måde vi kan sikre bæredygtige (læs: langtidsholdbare) foreninger til gavn for borgere og lokalsamfund.

Vær med til at vise politikerne vigtigheden af støtte til det lokale foreningsliv, giv din mening til kende og mød op til idrættens vælgermøde den 26. oktober i Viborg Gymnastik Forening. Tilmelding er nødvendig her.


Rikke Therkildsen – bestyrelsesmedlem i Viborg Idrætsråd