Nu spiller 25% flere piger fodbold i Viborg Kommune

I Viborg Kommune er tallet af pigefodboldspillere steget med over 25 procent siden 2018, hvor tallet var 646. I dag er tallet på flere end 820 spillere.

Stigningen sker på baggrund af en indsats og et samarbejde mellem Viborg Idrætsråd, Viborg Kommune og DBU, som både økonomisk og fagligt har bidraget til projektet. Der er 15 klubber i Viborg, som deltager.

Den særlige indsats på området udspringer fra et opråb fra klubberne selv.

– Ideen kom i forlængelse af statusmøder med klubberne. De oplevede, at de havde svært ved at stille hold, og de var derfor meget interesserede i et samarbejde, udtaler Morten Erfurth, sportschef hos Viborg Idrætsråd, der fungerer som tovholder på hele projektet.

Piger og kvinder skal på banen og i ledelsen
Projektet kører over en fireårig periode og slutter i 2022. Målet er ikke kun flere pigespillere; ønsket er også flere kvindelige trænere og kvindelige medlemmer af sportslige udvalg og bestyrelser. Indtil videre har det særlige indsatsområde dog været at rekruttere flere pigespillere. Dén indsats skal fortsætte i foråret:

– Vi fortsætter med mange af de indsatser i foråret, der hidtil har været succeser som fx Fantastisk Fodboldstart for piger og Fodboldfestivallerne, hvor målgruppen er 0.-2. klasser, udtaler Morten Erfurth. Han påpeger dog, at man også vil bruge mere energi på uddannelse af kvindelige trænere.

Fantastisk Fodboldstart for piger har i 2019 været afholdt syv gange i fem forskellige skoledistrikter, og her deltog i alt 839 piger. Derudover har 14 piger i alderen 13-18 år deltaget i C-trænerkurser, hvor ti af pigerne tilmed har gennemført C2-kurset.

I 2020 er planen ti Fodboldfestivaller med 1000 deltagere i fem forskellige skoledistrikter. Og det er også i 2020, at der skal rekrutteres flere pigetrænere, fortæller Morten Erfurth:

– Vi har indtil videre afholdt to trænerkurser, og dem vil vi også gerne have sat i gang i løbet af 2020. Og så vil vi også gerne begynde at adressere nogle af vores kræfter hen mod sportslige udvalg og se på, hvordan vi får flere kvinder ind på sådanne poster.

Tilfredshed indtil videre, men der er ingen hvilen på laurbærrene
Når Morten Erfurth gør status, er der stor tilfredshed:

– Vi er vældigt tilfredse med, hvad vi indtil videre har nået. Men vi vil slet ikke stå stille. Der er så meget mere arbejde at gøre, før vi er i mål. Det er jo et fireårigt projekt, så der er stadig elementer, vi skal have prikket hul i.

Udover at antallet af nye pigespillere i Viborg er steget fra 646 til ca. 820, er der nu også endnu flere klubber, som har hold, der udelukkende består af piger.

Formand for DBU Jylland, Bent Clausen, utrykte tidligere på året også stor begejstring for samarbejdet:

– Det er et spændende og ambitiøst projekt, som efter vores opfattelse kan gøre en reel forskel fodboldklubberne i Viborg. Fodbold er i høj grad også for piger. Vi skal have flere piger og kvinder i fodboldens verden, og pigerne skal opleve fodboldklubber, der vil dem.

FAKTA OM PROJEKTET

  • De 15 klubber, der deltager i projektet, er Bjerringbro IF, Bruunshåb Tapdrup IF, SUB 88, NUGF Viborg, Tjele Vest Sport, Stoholm IF, Team Viborg, Houlkær IF, Alhedens IF, Ravnsbjerg IF, Mønsted IF, BMK 90, Overlund GF og Viborg FF.
  • Projektet er støttet af DBU’s Udviklingspulje med 350.000 kr. de første to år, Viborg Kommune med 100.000 kr. årligt, Nordea-fonden med 400.000 kr. i en 3,5-årig periode og Viborg Idrætsråd med 75.000 kr. om året.
  • Fodboldklubberne betaler 2500 kr. om året for at deltage i projektet.
  • I forbindelse med projektet er Viborg Kommune også en DBU profilkommune
  • Det danske kvindelandshold spiller sine hjemmekampe i Viborg